Bertie van Kessel portretbalk
Bertie van Kessel

Praktijk voor Cranio Sacraal Therapie, Lichaamswerk Utrecht

Bertie & Cranio Sacraal Therapie

Bertie van Kessel (1959) In mijn eigen praktijk ervaar ik dagelijks het plezier om mijn hart te mogen volgen in het contact met de ander.

Wanneer mensen vast blijven zitten in oude patronen en letterlijk in hun lichaam blijven steken vraagt dat om een andere, om een meer individuele benadering. Dat heeft me ertoe bewogen om mij verder te ontwikkelen en de opleiding te volgen tot Cranio- Sacraaltherapeut, aan de Peirsman Cranio Sacraal Academie, PCSA.

Als kind wist ik al dat ik actrice wilde worden of ‘sychologe’. De 'ps' kon ik toen nog niet uitspreken. Van kleins af aan heeft de communicatie en de verbinding tussen mensen mij geboeid. In antwoord hierop koos ik ervoor om actrice te worden. Door te spelen en zelf te ervaren leerde ik veel over de oneindige variaties van communicatie tussen mensen en niet in de laatste plaats over de communicatie met mezelf. Al deze lessen heb ik als een spiegel in mijn voorstellingen aan het publiek kunnen laten zien.

Bij communicatietrainingen werk ik als trainingsactrice en noem ik mijzelf een levend leermiddel. Wanneer ik samen met de deelnemers terug ga naar hun situatie worden patronen en eventuele verstoringen in de communicatie helder, zichtbaar en voelbaar. Ik ervaar het als een genot om er getuige van te zijn als een andere weg zich openbaart.

Verdieping vind ik in diverse bij- en nascholingscursussen. Het systemisch werken volgens de principes van Bert Hellinger en de biodynamische Cranio, Franklyn Sills, zijn belangrijke en waardevolle toevoegingen aan de therapie geworden.

Wat is Biodynamische Cranio

Biodynamische cranio is een gespecialiseerde vorm van craniosacraal therapie en is gebaseerd op de principes van de osteopathie, die het  vermogen van het lichaam om zichzelf te genezen, benadrukken. Het is eind 20e eeuw ontwikkeld door Franklyn Sills, een Britse craniosacraal therapeut. Sills studeerde onder verschillende invloedrijke craniosacraal beoefenaars en bouwde voort op hun werk om de biodynamische benadering te creëren.

Bij biodynamische craniosacraal therapie staat her-verbinding met het zelfhelend vermogen en de oorspronkelijkheid van ons fysiek-energetisch systeem centraal.

Wat is systemisch werken precies?

De grondleggers van Systemisch werken gaan ervan uit dat veel van onze (onbewuste) overtuigingen, patronen en gedragingen hun oorsprong vinden in de systemen waarin we zijn opgegroeid, waarin we leven en werken. Systemisch werken is een manier om inzicht te krijgen in je plek in een systeem. Er zijn familie systemen, organisatiesystemen, sportteams, vriendschapsrelaties, ze zijn allemaal te onderzoeken.

Systemisch werken gaat uit van drie basisprincipes:

  • Ordening en plek
  • Recht en plicht om erbij te horen
  • Evenwicht in geven en nemen